Iedereen die natuurlijke geneeswijzen een beetje volgt is doordrongen geraakt van het effect van de maatregelen die sinds 14 december 2012 in werking zijn getreden (helaas ontmoet ik ook nog veel mensen die hier niks van afweten en dan overigens ook stomverbaasd reageren). Boetes zijn uitgedeeld van 30000 euro omdat je op je website hebt staan dat een of ander plantje helpt tegen iets, websites zijn uit de lucht gegaan etc.
Waar komt zulk een wetgeving eigenlijk vandaan. Voor zover ik weet ligt het bij de farmaceutische industrie. Die is waarschijnlijk gaan klagen omdat zij tienduizenden euro’s kwijt zijn aan onderzoek naar middelen tegen bepaalde klachten terwijl het eerste het beste kruidenvrouw zomaar mag zeggen dat arnica helpt bij kneuzingen..(helpt overigens prima bij kneuzingen :-).Zij (de farmacie) moeten alles wetenschappelijk bewijzen en hullie (de geitenwollensokkers) mogen zomaar alles zeggen wat goed voor je is.
Oppervlakkig bekeken zit daar nog iets in ook.
Maar laten we er eens wat preciezer naar kijken. Wat de farmacie produceert is of een natuurlijke stof die zeer geconcentreerd en uit zijn natuurlijk verband wordt gehaald of (vaker) een chemisch volstrekt onnatuurlijke stof is. Dus dank God dat ze het eerst moeten testen!!! De geitenwollensokkers schrijven natuurlijke producten voor en/of bewerken het zo dat het totaal niet meer schadelijk kan zijn. Dit zijn ook producten die al eeuwen gebruikt zijn en nog nooit iemand kwaad hebben gedaan. Kortom die hebben zich al bewezen.
Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Ok: laat ik mild zijn de helft van wat er regulier gebeurd is niet wetenschappelijk bewezen: http://www.nrcnext.nl/blog/2012/09/14/next-checkt-driekwart-van-de-behandelingen-is-niet-bewezen/.
En dan wat is wetenschappelijk? Het is in ieder geval dubieus wetenschappelijk als de opdrachtgever belang heeft bij de uitslag van het onderzoek…en dus mag je je afvragen hoe wetenschappelijk farmaceutisch onderzoek is ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetenschappelijk_onderzoek#Normen_en_controle 
http://www.knaw.nl/content/Internet_KNAW/actueel/bestanden/wetenschappelijke_onafhankelijkheid.pdf )
Nou daar gaat zo ongeveer alle wetenschappelijkheid van de farmacie naar z’n gort….

Maar misschien vind ik nog wel het ergst dat je aan alles merkt dat het de farmacie niet om jou/ om de patiënt gaat, dat hun uitgangspunt echt niet is ten dienste van de medemens… Als je auto’s verkoopt, tuinstoelen of knuffel beren vind ik dat al niet zo geweldig maar a la we zitten in een kapitalistisch systeem, maar de geneeskunde behoort een andere ethiek te hebben. Foei farmacie, ik ben im grunde niet tegen jullie, maar toch FOEI, FOEI, FOEI!!!