Vanaf 1 januari 2013 ben ik als homeopaat en met mij alle alternatief werkende zorgverleners, 21% btw-plichtig. Natuurlijk is het gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel maar laat ik het eens vanuit een medisch perspectief bekijken.

Het geheel van de medicinale geneeskunst bestaat uit het genezen met ‘het gelijke’ (homeopathie) of ‘het ongelijke’ (allopathie). Dit is al terug te lezen in de geschriften van Hippocratus 400 jaar voor Christus. Het is een soort oer-regel, een natuurwet in de medicinale geneeskunst. In feite zijn die twee als broer en zus en vormen samen een geheel. Gelijkwaardig en ieder met haar eigen plaats. Wat de ene niet kan, kan de ander en andersom.
Maar per 1 januari 2013 wordt het opeens anders, het ene deel van de natuurwet wordt als beter, basaler of luxer gezien dan het andere deel.

Wat is nu het komische van deze maatregel?

Dat blijkbaar genezen volgens de similiaregel (o.a. Homeopathie) luxe is (21% btw) en helpen en onderdrukken door middel de contrario-strategie alledaags of zoiets (0% btw). En dat is net zoiets als dat Yin luxe is en Yang heel gewoon, de dag doodnormaal en de nacht kostbaar of zo je wil: mannen luxe en vrouwen alledaags (of andersom) :-)

Wat is nou slecht aan deze maatregel?

Ik meen dat reguliere geneeskunde vaak te vroeg wordt ingezet. Natuurlijker en logischer is om eerst te proberen het zelfgenezend vermogen (Homeopathie) aan te spreken in plaats van van buiten af te helpen (allopathie). Maar ja als alternatieve geneeswijzen dan duurder worden zal dat niet veel beter worden.

En wat is dan het goede aan deze maatregel?

Luxe producten zijn doorgaans beter van kwaliteit. Kortom alternatieve geneeswijzen worden beschouwd als beter van kwaliteit. Eindelijk erkenning!!!..
…ware het niet dat ik ook dat niet wil zeggen! Want dan zou ik zeggen dat homeopathie beter is als allopathie. Ze zijn gelijkwaardig op basis van natuurwetten en ieder heeft daardoor zijn eigen plaats in de geneeskunde. En dat maakt dat er niks goeds is aan deze maatregel.

Of misschien dat ie goed debiel is…