Homeopathie ligt al jaren onder vuur. Wetenschappers zeggen dat deze vorm van geneeskunde wetenschappelijk niet bewezen is. En de Vereniging tegen kwakzalverij, laat geen mogelijkheid voorbij gaan om ook zoiets te beweren. Zelfs een minister heeft zoiets eens gezegd.

Toch zijn er allerlei wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat homeopathie wel werkt, zoals laatst in een onderzoek van de Zwitserse overheid (preciezer kan je het niet hebben, zou je denken J).
En áls er dan een onderzoek is, dat bewijst dat homeopathie wel werkt;  dan is er altijd wel weer een wetenschapper die -heel onwetenschappelijk- zegt: “Het kan niet werken, want er zit niks in.”
Waarom die aanvallen op de homeopathie soms zo verbeten moeten zijn, weet ik niet, maar dat laat ik nu maar even terzijde.
Maar wat als homeopathie nu inderdaad werkt….?
Veel mensen hebben er al baat bij gevonden.
Er moeten inmiddels alleen al uit mijn eigen praktijk, heel wat mensen zijn, die tegen hun huisarts hebben gezegd dat homeopathie hen goed geholpen heeft.
Wonderlijk, en zeker ook jammer  genoeg,  zijn er ook patiënten die dit niet eens tegen hun huisarts durven te vertellen.
Als je klachten hebt,  ga je naar  de dokter en die geeft je medicijnen, die je ‘van buitenaf’ helpen. Maar je slaat in veel gevallen dan een stap over. Namelijk, dat je een zelf-genezend vermogen hebt ! En het is beter, om die het éérst aan te spreken. Dat is namelijk iets wat homeopathie beoogt.
Maar mede door de houding van de reguliere geneeskunde zullen veel mensen de overtuiging hebben dat homeopathie niks anders is dan  placebo-gedoe en kwakzalverij.
Ik ben absoluut niet een tegenstander van de reguliere geneeskunde. Het heeft zijn plaats in het geheel. Vanuit de oudheid waren dit al de twee geneesrichtingen: het contrario-principe en het similia-principe.
Het eerste helpt door het ‘tegengestelde’ te geven(iets van ‘buitenaf’),wat de klacht wegdrukt en wenselijk is als je zélf, niks meer ‘kan’ .
Het similia-principe houdt in dat je geneest met het ‘gelijkende’ en waarmee je het zelfgenezend vermogen (iets van ‘binnenuit’) stimuleert.
Genezen met het ‘gelijkende’ en het ‘tegengestelde’ vormen samen het geheel van de medicinale geneeskunst. Maar het lijkt  alsof het contrario-principe , het similia-principe bestrijd!
Ik vertel vaak tegen mensen die in mijn praktijk komen: Als een alternatief werkend genezer tegen je zegt: “Ga niet naar een regulier arts !”… loop dan hard weg van die genezer. Maar ik zeg ook: Als een regulier arts zegt: “Ga nooit naar een alternatieve genezer!”… loop dan eigenlijk net zo hard weg van die arts, want ze snappen dan geen van beide, dat elkaars geneeswijzen samen één geheel vormen.
En jou wordt mogelijk, iets goeds onthouden…